Zajímavé. Sice se mi to zatím nestalo, ale neslyším poprvé, že nějaké zařízení na AA baterie nefungovalo po vložení nových kvalitních baterií. Typicky s napětím naprázdno 1,6V a někdy i o trochu více. Naposledy mi známý vyprávěl o takto nefungující meteostanici. Na nové alkalické baterie ani ťuk. Po vložení nějakých obyčejných baterií zakoupených u pokladny v potravinách to normálně fungovalo. Ty alkaliky prý měly 1,63V a ty obyč. 1,55V.
Á propos, když jsme u těch hodin. Nezkoušel jste někdo k té AA baterii připojit ten životnost prodlužující kondenzátor? Pokud ano, tak jaký a s jakými výsledky? Vím, že o tom někde byla diskuse, ale nemůžu to najít.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8389 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: st prosinec 11 2024, 10:08 Předmět:
Si ce ne v hodinách ani meteostanici ale v DO pro IR přenos to dělám úplně běžně. Slušné ovladače takový elyt už mají osazený, laciný sr.čky mají jen prázdnou pozici. Přece jen pro přepnutí programu potřebuješ impulzy v řádů stovek mA a pokud jsou AA slabý, ten proud nedají. Ale napětí na nich ještě drží. Elyt 470uF/6V pomůže. A to by mohlo fungovat i u hodinového strojku. Odběr děličky bude nula nic ale impulz pro motor už potřebuje nějakou energii. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Naposledy upravil mi-ro dne st prosinec 11 2024, 10:10, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st prosinec 11 2024, 10:09 Předmět:
A co teprve takové dobíjecí články NiZn velikosti ať už AA nebo AAA. NiZn mají plně nabité až okolo 1,9V a také se občas používají jako náhrada za běžné baterie AA a AAA.
Naposledy upravil Valdano dne st prosinec 11 2024, 10:12, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20392 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st prosinec 11 2024, 11:54 Předmět:
nostalcomp napsal(a):
Á propos, když jsme u těch hodin. Nezkoušel jste někdo k té AA baterii připojit ten životnost prodlužující kondenzátor? Pokud ano, tak jaký a s jakými výsledky? Vím, že o tom někde byla diskuse, ale nemůžu to najít.
Elektrolyt 47 µF/6,3 V v hodinách WeimarQuartz dokáže udržet hodiny v chodu ještě dva tři měsíce po tom, co stejná baterka sama hodiny neutáhne.
Větší kapacitu jsem nezkoušel, nebyla třeba.
Zaslal: st prosinec 11 2024, 19:01 Předmět:
Podobne je to u modernich bazmeku, ktere vysilaji, tj. maji velky spickovy proud. Obvykle u baterky byva jen nejaky maly MLCC v radu jednotek uF, pripojenim vetsiho low ESR kondiku se da znatelne prodlouzit zivotnost i nizko-impedancnich baterii jako Energizer Ultimate Lithium.
Hille, díky za tip. Matně jsem si vzpomněl, že o tom vyšel krátký článek v amáru. Mezi svátkama jsem to hledal a našel v PE 1/2016 str. 8-9. Autor tam doporučuje LOW ESR elyt >2000uF. Zatím jsem jím vybavil jedny hodiny, ale postupně to budu dávat do dalších. Tak uvidíme...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.