Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kazetofon UNIVERSUM CT7457 a kolečka z TEMU

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 17:28    Předmět: Kazetofon UNIVERSUM CT7457 a kolečka z TEMU Citovat

Zdar, mám zmíněný kazetofon. Na první pokus jsem odhalil a vysápnul kolečka, obrázek 1, půlka jednoho chybí, spadla na zem, trpaslíci zlodějský atd, všichni znají. Před časem jsem z nějakého temného důvodu koupil sadu koleček, obrázek 2 a EJHLE! kolečka s úpravami sedí. Stroj smontován, nafukuju se pýchou, nebylo to až tak jednoduché ale dál. Převíjení i přehrávání funguje perfektně nejde koncové vypínání. Tady začínám tápat, soudím že podobná mechanika se používala i jinde tak mám dotaz na někoho, kdo se kazeťáky zabývá víc než příležitostně. Na obrázku 02 je poloha čehosi co jsem označil jako jebátko vůči jakési páčce (barevně označeno). Původně bylo na opačné straně jebátka ale nějak se mi to nepozdávalo protože to bylo tuhé a nepohyblivé. Na třetí fotce je jebátko s ozubeným kolem, tak nějak si myslím, že kolo má ulomený čep který by s tím hýbal. Černý čudlík v červeném kolečku na obrázku 05 vypne když na něj jebátkem zatlačím. Pokud někdo má podobný mechanismus ocenil bych fotky z pohledu jak jsem to nafotil já abych to mohl porovnat případně konzultaci, nejlépe mailem, nějak mi není úplně jasné jak tady koncové vypínání funguje.

00 mechanika.jpg
 Komentář:
 Velikost:  92.39 kB
 Zobrazeno:  27 krát

00 mechanika.jpg

01 zdechlá kolečka.JPG
 Komentář:
 Velikost:  167.82 kB
 Zobrazeno:  13 krát

01 zdechlá kolečka.JPG

03 čep asi chybí .JPG
 Komentář:
 Velikost:  112.78 kB
 Zobrazeno:  12 krát

03 čep asi chybí .JPG

05 jebátko detail.JPG
 Komentář:
 Velikost:  150.73 kB
 Zobrazeno:  20 krát

05 jebátko detail.JPG

02 vzájemná poloha konec jebátka a jakási páčka.jpg
 Komentář:
 Velikost:  137 kB
 Zobrazeno:  17 krát

02 vzájemná poloha konec jebátka a jakási páčka.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 17:40    Předmět: Citovat

Kolieska z tohoto materialu pouzival Philips a rozpadavaju sa po case vsetky. Takze je velmi pravdepodobne, ze je z neho nieco ulomene.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 17:52    Předmět: Citovat

Kolečka z tohoto materiálu používal i GRUNDIG, RFT a jiní, je to sračka která dřív nebo později zdechne.
jasnap

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 18:32    Předmět: Citovat

Ahoj, tipuju že bílé táhlo se šoupalo za běhu motoru sem a tam. Jakási páčka ho držela v poloze vpravo(obr 02) dokud nedošlo k potřebě vypnutí, potom uvolnila táhlo doleva a černé jebátko zasáhlo do výřezu v táhlu a svým pohybem něco vyplo. Ale je to věštění z koule.
Podíval bych se co hlídalo navíjecí trny, případně býval kolík v páskové dráze a hlídal volnost pásku.
Taky by to mohlo být spojené s počítadlem( progr. vypnutí), ale v této cenové si to nemyslím.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 20:19    Předmět: Citovat

Universum byl brand zasilatelství Quelle. Často si nechávali dělat i vlastní vzhled čelního panelu. Škoda, že Radiomuseum nezná modely CT s čísly vyššími, než 3600. Tohle je mechanika se servořízením, tlačítka ji neovládají přímo.
Každopádne to jebátko zatím neřeš, podle mne hlídá otáčení navíjecího trnu (těch systémů bylo víc: aby se nemuselo platit za patent, vymyslel si každý výrobce jinou konstrukci, v principu šlo o to, aby se to jebátko při PLAY pořád pohybovalo a uhýbalo čepu na mezikole, dokud se otáčí navíjecí trn, a po zastavení trnu zůstalo "natažené", protože nemohlo zpět, tak zachytilo za čep na mezikole a ten celou mechaniku zastavil). Nejdřív musíš dát do chodu zbytek mechaniky. Podle materiálu mezikol jde o evropskou produkci, samý plast ukazuje na Philipsa nebo Grundiga.
Potíž je v tom, že se to mohlo kompletovat v Polsku, nebo v NDR, kde se ty přístroje pojmenovávaly jinak (například Waltham byla "značka" Videotonu Székésfehérvár pro rakouské řetězce, ale kupoval od nich i Schneider...).
Mechanika mohla pocházet od jednoho výrobce, hlavy od dalšího, analogovou část dělal taky někdo jiný a ještě další dodával řídicí jednotku s klávesami a displejem.
Ten magneťák musí mít i nějaké jméno, třeba 6600, nebo tak něco (to CTxxxx je označení pro Quelle). Prostě cokoliv, co pomůže identifikovat mechaniku.
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt duben 24 2025, 21:40    Předmět: Citovat

Poslední dva příspěvky mi trochu pomohly, našel jsem i SM pod názvem PHILIPS 70FC141, řešení zatím v nedohlednu. A čudl, jak jsem hádal, na jednom z kol chybí.

filipes.jpg
 Komentář:
 Velikost:  21.75 kB
 Zobrazeno:  16 krát

filipes.jpg

filipes kola.jpg
 Komentář:
 Velikost:  29 kB
 Zobrazeno:  8 krát

filipes kola.jpg

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 9:28    Předmět: Citovat

Tak k tomu jsem našel tři manuály, dal jsem je do kupy v jednom zipu.
Je tam jak elektronika, tak mechanika MSM-1 (podle mne to je ona). Ale kdo má ještě potřebné díly skladem, netuším. Ale jde asi o stále stejnou sračku, jako v Grundigách, Thomsonech a Unitrách, je tedy pravděpodobné, že už ve skladu budou rozpadlé.
Jestli se nikdo neujal druhovýroby z trvanlivějšího materiálu (jak jsem popisoval tady, ale tos četl), tak nezbude, než změřit to, co zbylo, a pokusit se dopočítat to, co chybí. A sehnat někoho, kdo to bude umět vyrobit.
rnbw

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 10:25    Předmět: Citovat

Druhovyroba je - vid Allegro (hladat FC141). Dokonca ani cena nie je hrozna.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 10:57    Předmět: Citovat

Díky, podle mázvu "ozubení Philips" mě to nenapadlo hledat.
Takže tady.
A fotoelektronik.pl nabízí hned na hlavní straně jakákoli ozubená kolečka či celé převody, dokonce i výrobu nových kusů podle zaslaných poškozených.
Co mám vyzkoušené, jsou ta nová kola z jiného materiálu a řekl bych o něco málo hlučnější, než byla ta původní, ale bezprostředně porovnat to nemám s čím, takže to může být jen můj pocit. Ale vypadají trvanlivěji.
jardafiala

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 12:10    Předmět: Citovat

Kolečka v Polsku na allegru kupuju ale, jak jsem napsal, dal jsem tam vybraná kola ze sady koupené na TEMU viz foto, teď už mi chybí jen to velké s tím trnem tak ho koupím. HODNĚ mi pomůže manuál k MSM-1, prohlídl jsem asi 5 manuálů podle názvu koleček na allegru ale ten název mechaniky mi unikl.

01a kolečka TEMU.JPG
 Komentář:
 Velikost:  51.07 kB
 Zobrazeno:  15 krát

01a kolečka TEMU.JPG

jardafiala

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 13:48    Předmět: Citovat

Při bližším zkoumání je funkce asi následující, dokud se točí navíjecí (?) trn drží pacička 1 jebátko 2 v poloze na foto, po uvolnění pacičky se jebátko přesune tak že výstupek 3 zabere za páčku 4 a mechanika vypne. Problém je v tom, že na jebátku chybí pružina 292 (podle SM), to bych asi zvládl navinout a nahradit. Nevidím však žádnou reakci pacičky 1, přesněji - pacička tlačí jebátko do polohy kdy nevypne jen když jsou všechna tlačítka vypnuta, při zařazení jakékoli funkce se pacička odbrzdí a volně se může klinkat což by asi způsobilo vypnutí. Skoro jistě se v tom už někdo šťoural, nic jiného než prohlédnout si všechny kroky ve funkční mechanice mi nepomůže. Možná je nějak blbě pacička 1, nebo její pružinka, na SM to nevidím dost dobře.

06 jebátko detail.JPG
 Komentář:
 Velikost:  234.5 kB

06 jebátko detail.JPG

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 21:34    Předmět: Citovat

Pozor, o funkci ochrany před zastavením navíjecího trnu manuál zarytě mlčí. Doleva a doprava se tam trvale pohybuje drát (možná u tvé verze plastové táhlo), který se stisknutím záznamového tlačítka přihne dozadu a při prvním pohybu vpravo sklopí předlohu, která přepne na záznam. Po uvolnění tlačítka při prvním pohybu vlevo sklopí předlohu zpět a záznam vypne.
citace:
U mechanik s přímým ovládáním musí uživatel pro zařazení funkce "PLAY" vyvinout poměrně značnou sílu. Musí posunout hlavy do kontaktu s páskem, dostatečně přitlačit přítlačnou kladku a odsunout brzdy. V mechanice MSM potřebnou práci vykoná roztočený setrvačník.

Režim "PLAY"
Setrvačník je roztočený motorkem. Při stisknutí tlačítka "PLAY" se uvolní řídicí kolo, protože už není blokované vačkou A (obr. 1a).
Tlak drátové pružiny způsobí malé natočení řídicího kola tak, že zuby zapadnou do záběru s ozubením pastorku na setrvačníku (obr. 1c).
Řídící kolo vykoná půlotáčku, až ho zastaví vačka B (obr. 1b). Během této půlotáčky vačka C na spodní straně řídicího kotouče stranově posune ovládací třmen, který přestaví mechaniku do polohy "PLAY". Ovládací třmen setrvává v pracovní poloze přitlačovaný k vačce pružinou E.
Ke zrušení funkce "PLAY" je pouze třeba odaretovat tlačítko "PLAY", čímž přestane přes vačku B blokovat řídicí kolo. Tvar vačky C tlakem ovládacího třmenu způsobí, že se řídicí kolo otočí do výchozí polohy a do výchozí polohy rovněž sjede vozík hlav a kladky (obr. 1e).

Režim "RECORD", tedy ZÁZNAM
Další funkce, která u přímého ovládání vyžaduje poměrně velkou sílu k zařazení, je tlačítko ZÁZNAM.
Mechanika MSM musí servomechanicky přetlačit dva přepínače současně. Obr. 2 ukazuje, jak to funguje:
Kolík A na hnacím ozubeném kole se pohybuje v podélném otvoru třmenu B. Ten převádí otáčivý pohyb kola na přímočarý pohyb závitové tyčky C
Stiskem klávesy REC se závitová tyčka posune vpřed (obr. 2b) a během kyvu vpravo dosedne na doraz F segmentu E a překlopí ho. Pružina G aretuje segment v obou krajních polohách a podporuje překlopení.
Segment E stlačí oba přepínače, takže zůstanou v pozici ZÁZNAM (obr.2c).
K vyřazení funkce ZÁZNAM stačí odjistit tlačítko REC. Závitová tyčka C se vrátí s tlačítkem dozadu.
Při kyvu směrem doleva dolehne závitová tyčka C na doraz D a překlopí segment E vlevo, čímž uvolní řepínače REC a ty se vrátí do výchozí polohy.
Funkce ZÁZNAM je tak zrušena (obr. 2d).

Veškerý další text se týká nastavování a mazání, už tam dál nic nevysvětlují.
rnbw

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 21:46    Předmět: Citovat

Na kazetaku je napis "FULL AUTO STOP", takze to musi reagovat na zastavenie niecoho.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 21:53    Předmět: Citovat

To tam je, ale zřejmě je funkce toho zařízení tak jasná, že jim nestálo za to, v manuálu o ní slovo utrousit.
jardafiala

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 23:23    Předmět: Citovat

Dalším pozorování a pokusy jsem zjistil následující: Kolečko spojené s navijecím trnem označené žlutě pohání počítadlo a je přes třecí spojku regulovanou pružinkou spojené s kolečkem označeným červeně. Z něj trčí dva kolíčky označené červenými šipkami (proč mají kolíčky každý jiný tvar je mi záhadou) které, pokud se trn pohybuje jakýmkoli směrem, drží jebátko v poloze tak že kousek 3 běhá NAD vypínací páčkou 4. Pokud se trn zastaví pružinka (která mi chybí a není mi úplně jasné kam přesně patří či jak ji umístit) pohne jebátkem dolů a MGF vypne. Tady bude dost důležitá síla zmíněné pružiny a její umístění. Pokud má někdo ideu kam a jak velkou pružinku umístit navrhněte a zakreslete.....
EDIT: další prohlídkou po delším předchozím mudrování jsem zjistil, že je na dílu A jakýsi čep (označený čeveně), na SM ani na mých fotkách to není dost dobře vidět, tam asi pružinka (zelená) nějak připrznit přijde. Akorát musí být přiměřeně slabá aby zabrala až se třecí spojka od unašeče uvolní.

06 jebátko detail.JPG
 Komentář:
 Velikost:  242.43 kB

06 jebátko detail.JPG

06 jebátko pružina.JPG
 Komentář:
 Velikost:  139.27 kB
 Zobrazeno:  5 krát

06 jebátko pružina.JPG

07 umístění pružinky.JPG
 Komentář:
Kampak asi pružinka patří?
 Velikost:  55.77 kB
 Zobrazeno:  4 krát

07 umístění pružinky.JPG

07 umístění pružinky asi.JPG
 Komentář:
 Velikost:  91.74 kB
 Zobrazeno:  5 krát

07 umístění pružinky asi.JPG

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: