Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

zapojenĂ­ 3f motoru na tlaÄŤĂ­tko
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
madmax1200

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 15:54    Předmět: zapojenĂ­ 3f motoru na tlaÄŤĂ­tko Citovat

Dobry den ,byl by tu někdo ochotný mne namalovat schéma zapojeni 3 fazoveho motoru na tlačitko?Jedna se o motor ,ktery roztaci čerpaldlo hydraulickeho zvedaku na auta.Zaklady elektrotechniky zvládám .Zapojeni míchačky,základní rozvody elektřiny ,jisticu,chrániču,vim co je fáze ,nulak zem.Ale na tlačítko s nadproudovym rele jsem malinko kratky . Dokonce jsem nasel na youtu.be video se zapojením autentického zvedaku.Prikladam z nej fotky .Děkuji

IMG_20250422_172529.jpg
 Komentář:
 Velikost:  263.02 kB
 Zobrazeno:  38 krát

IMG_20250422_172529.jpg

IMG_20250422_173021.jpg
 Komentář:
 Velikost:  268.49 kB
 Zobrazeno:  22 krát

IMG_20250422_173021.jpg

Screenshot_2025-04-18-21-01-34-661_org.schabi.newpipe.jpg
 Komentář:
 Velikost:  206.89 kB
 Zobrazeno:  29 krát

Screenshot_2025-04-18-21-01-34-661_org.schabi.newpipe.jpg

Screenshot_2025-04-18-21-01-36-498_org.schabi.newpipe.jpg
 Komentář:
 Velikost:  135.13 kB
 Zobrazeno:  33 krát

Screenshot_2025-04-18-21-01-36-498_org.schabi.newpipe.jpg

Screenshot_2025-04-18-21-04-52-145_com.google.android.youtube.jpg
 Komentář:
 Velikost:  151.58 kB
 Zobrazeno:  25 krát

Screenshot_2025-04-18-21-04-52-145_com.google.android.youtube.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 16:23    Předmět: Citovat

Nahoru to ma nejspíš jet dokud se drží tlačítko stisknuté. A jak dolů? Má to elektrický ventil, nebo ručně ovládaný?
Na fotkách z Tube žádné nadproudové relé nevidím. Jsou tam pojistky pro motor, jedna pro ovládání, a stykač.
Na tvý fotce zase máš jen jistič, paketový vypínač a starý nadproudový relé R100 - to ti je bez stykače k ničemu.
Nadproudové relé musí mít rozsah, do kterého se vejde jmenovitý proud motoru. Ten bude podle štítku 2,9A. Jestli si pamatuju dobře, tak by to byl rozsah R100 do 3,4A.

Edit: tak ne, teď jsem to našel a je to rozsah 2,7 až 4A. Jaký rozsah máš ty, to na fotce není vidět.

Upozorním jen, že se v takové věci můžeš rejpat jen u sebe doma. V žádném případě a nikdy pro někoho druhého. Máš tam hned dvě vyhrazená zařízení: elektriku a zvedák.

Naposledy upravil ransom dne pá duben 25 2025, 16:39, celkově upraveno 1 krát.
patrikvarga

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 16:37    Předmět: Citovat

Malý dotaz. Prečo mi to takto zobrazuje?

dotaz.jpg
 Komentář:
 Velikost:  70.66 kB
 Zobrazeno:  41 krát

dotaz.jpg

ransom

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 16:40    Předmět: Citovat

Mně taky. Asi má nějakou exotickou znakovou sadu v zadávání textu.
madmax1200

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 18:05    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Mně taky. Asi má nějakou exotickou znakovou sadu v zadávání textu.

jsem to psal přes notebook ve chvíli ,kdy to odešlu,takhkek takhle mi to doprasi 🙏
madmax1200

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 18:13    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Nahoru to ma nejspíš jet dokud se drží tlačítko stisknuté. A jak dolů? Má to elektrický ventil, nebo ručně ovládaný?
Na fotkách z Tube žádné nadproudové relé nevidím. Jsou tam pojistky pro motor, jedna pro ovládání, a stykač.
Na tvý fotce zase máš jen jistič, paketový vypínač a starý nadproudový relé R100 - to ti je bez stykače k ničemu.
Nadproudové relé musí mít rozsah, do kterého se vejde jmenovitý proud motoru. Ten bude podle štítku 2,9A. Jestli si pamatuju dobře, tak by to byl rozsah R100 do 3,4A.

Edit: tak ne, teď jsem to našel a je to rozsah 2,7 až 4A. Jaký rozsah máš ty, to na fotce není vidět.

Upozorním jen, že se v takové věci můžeš rejpat jen u sebe doma. V žádném případě a nikdy pro někoho druhého. Máš tam hned dvě vyhrazená zařízení: elektriku a zvedák.

ahoj ,tak tim se vse vysvětluje... ja jsem si nevšiml ,ze to neni nadproudove rele ,ale stykac ...takze ho musím dodat .Jinak to funguje tak ,ze drzis tlačítko ,motor točí cerpadlem a je tam ještě paka na ovládání hydrauliky,která ovládá hydraulicky pist nahoru/dolů .Takže zapojení jističe/pojistky -stykac ovládany tlačítkem-nadproudove rele -motor .Ano delam to u sebe doma.Cizimu bych se ani v autě nehrabal natož v elektrice .😉
vicious

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 19:10    Předmět: Citovat

Potom by to malo byť jednoduché, napájanie motora pripojíš cez stykač a cievku stykača pripojíš cez tlačítko. Stisneš a držíš stisnuté = čerpadlo hydrauliky tlačí, tlačítko pustíš = čerpadlo sa vypne.
EDIT: doplnil som schému

schema.jpg
 Komentář:
Príklad možného zapojenia
 Velikost:  32.36 kB
 Zobrazeno:  16 krát

schema.jpg

ransom

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 19:41    Předmět: Citovat

V tom schématu ale chybí pomocný kontakt právě toho tepelného relé. Zařadit do série s tlačítkem.
Číslování u R100 je taky jiné. Fáze jsou A2, B2, C2 na přívodu a A3, B3, C3 na vývodu. Pomocný kontakt klidový by měl být 1/2 a signalizační P/Q.

vicious

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 20:04    Předmět: Citovat

Tak potom po úprave:

schema_2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  39.78 kB
 Zobrazeno:  11 krát

schema_2.jpg

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 20:25    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
...Upozorním jen, že se v takové věci můžeš rejpat jen u sebe doma. V žádném případě a nikdy pro někoho druhého. Máš tam hned dvě vyhrazená zařízení: elektriku a zvedák.

Tři - ještě tlakové zařízení.
I když to máš na doma, jak s tím začneš podnikat, musíš na to vše mít kompletní papíry v pořádku, jinak na to nedostaneš kladné revize.
madmax1200

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 20:41    Předmět: Citovat

Děkuju moc pánové 👍... takze i to nadproudove rele je mi k ničemu ,je slabé .V tom případě ,neexistuje nějaké jednodušší modernější řešení ?
MiraSt

PříspěvekZaslal: pá duben 25 2025, 21:35    Předmět: Citovat

A k čemu potřebuje nadproudové relé když to pojede jenom chvilku a přetížené to určitě nebude když je to na osobní auta?
ransom

PříspěvekZaslal: so duben 26 2025, 2:20    Předmět: Citovat

Protože je to lepší než aby mu náhodou shořel motor a zapálil olej. Montuje se přímo na nádrž. A přetížit se samozřejmě může.

Hill: Jasné, ale já upozorňoval na to, co má na zvedáku. Hydraulika není tlakové zařízení ve smyslu zákona. (Neexpanduje.)

Jen k tomu zvedáku (pár jsem jich zrovna nedávno zase připojoval). Pokud se pod to leze, MUSÍ mít automatickou mechanickou blokaci směrem dolů. Jen naprostej magor by lezl pod dvě tuny, které drží v luftě natlakovaná pístnice. Taky spouštění dolů čerpadlem (přepnutím tlaku před/za pístnici je špatně. Není to lis, dolů musí hever jít pouze samotíží. Pokud nejde, něco je špatně a nesmí to přetlačovat!
Všecky co jsem za roky viděl fungovaly tak, že čerpadlo tlačí pouze nahoru. Jakmile se čerpadlo zastaví, zvedák se zablokuje západkami na obou stranách; a v té poloze zůstane i kdyby se ze systému vypustil olej. Dolů se pouze uvolní západky (někdy je potřeba i krátké cuknutí nahoru) a otevře se ventil pod pístnicí, aby hever klesnul. To může být ovládané pouze mechanicky (páčka na ventilu táhlem spojená se západkami přes kladky), nebo elektricky (elektroventil otevře olej, elektromagnet vytáhne západky). Jakmile se spouštění dolů přeruší, musí zase dojít k zajištění.
To se dá vymyslet na několik způsobů a nemusí to být složité ani drahé. V žádném případě bych se nespoléhal na nějaké podkládání trubkou nebo trámem. Člověk zapomene, nebo nad tím jedinkrát mávne rukou a pak okolo běhá vyděšená čerstvá vdova. Na mě kdysi spadnul z heveru zadním koncem trabant, a o léta později se na mě něžně a ohleduplně položil třímetrákový skříňový rozvaděč. Vydržím hodně, jsem bytelnej, ale na auto a váhu zvedáku bych si opravdu netroufnul. Pár trvalých následků jsem už viděl. V rodině jsme jich pár měli. I smrťáky v okolí jsme měli. A vždycky to bylo nějaký zanedbání nebo podcenění.
Zvedáky nepadají denně, ale těch situací zachycených kamerami najdeš na YouTube i tak docela dost. Polovina z nich je vyvrácená špatně zakotvená stojna, polovina pak selhání západky na jedné straně.
(Celý popis platí pro nejčastější sloupový zvedák, nůžkový bývá zase častěji šroubový bez hydrauliky, pokud není i na větší auta. Ale pod to se blbě leze, to je tak do malý garáže.).

Ano, existuje sdružený přístroj zvaný motorový spouštěč. Funguje podobně jako jistič, jenom tepelná spoušť má upravenou tepelnou setrvačnost pro hlídání I²t motoru a v jistém rozsahu je nastavitelná (nastavuje se štítková hodnota proudu motoru, nebo trochu míň). Nemusí se mu v běžných situacích předřazovat další jištění. Má silové kontakty, takže se s ním dá motor přímo zapínat a vypínat. Při ovládání stykačem se na spouštěč přidávají pomocné kontakty pro blokování ovládání a signalizaci výpadku. Na jednoduché stroje s jedním motorem (pily, vrtačky, míchačky...) se přidává podpěťová cívka (bez napětí nelze zapnout, je to ochrana proti samočinnému rozběhu po obnovení napájení).
Vyrábí to kdejaký výrobce elektro přístrojů.

hajeklubos

PříspěvekZaslal: so duben 26 2025, 6:15    Předmět: Citovat

Možná jsem trochu deformovanej jako bývalý RT. Viděl bych to na každé straně zvedáku aretované tlačítko TOTAL STOP a koncák NAHORU MAX. Při seknutém tlačítku START není Boha,který by to zastavil. Asi tak.
Luboš
madmax1200

PříspěvekZaslal: so duben 26 2025, 6:27    Předmět: Citovat

hajeklubos napsal(a):
Možná jsem trochu deformovanej jako bývalý RT. Viděl bych to na každé straně zvedáku aretované tlačítko TOTAL STOP a koncák NAHORU MAX. Při seknutém tlačítku START není Boha,který by to zastavil. Asi tak.
Luboš

ano,i o tom uvažuji ...jelikož v mem případě 3 druhů výšky aut ,ten koncak nahoru max, nemužu použít .Dodávka by mi zvedla střechu garáže 😁... i když teď myšlenka:zkusim vymyslet posuvny systém, který bude mít pro každé auto svoji pozici .O stop tlačítku ani nepolemizuji.Zdravi a život na prvním místě .
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: