Ahoj, nemáš nějaká kouzelná slůvka i pro XP? Kdysi dávno jsem to koupil, instalace proběhla v pohodě, ale nenabootuje to. Soubory na kartě jsou. Zkusil jsem NTFS i FAT32. fixboot a fixmbr nepomůže.
Non system disk je ještě dobrá hláška, Disk error by odpovídalo HW problému. Kde jsi vytvářel tu XP NTFS partition? V jiných XP, instalačkou XPček nebo jsi použil tu, co už na kartě byla. Je aktivní?
Zaslal: so duben 26 2025, 23:10 Předmět:
Kdybych tohle dostal za úkol, použil bych na průzkum Norton disk editor (vejde se na disketu). Umožňuje (mimo jiné) prohlížení obsahu disku po sektorech (ASCII + hex.), bez ohledu na O.S. a souborový systém.
Zaslal: ne duben 27 2025, 22:30 Předmět:
Mahony zřejmě špatně čte, anžto:
DukeNuke napsal(a):
Diskpart (recovery konzola) tvrdí, že aktivní je.
Řešení (překvapivé) jsem našel, zaúřadovalo "studium" s pomocí přehlíženého (na fóru bez reakce) programu Norton disk editor. Týká se zřejmě obou hochů (DukeNuke i forbidden). Detaily později...
Ahoj, ještě jsem se k tomu nedostal...
Mrknu na boot pomocí nějakého hex editoru a srovnám to s HDD. Případně zkusím přepsat. A uvidím. Možná by za pokus stál i ten dos.
Taky mě napadlo ještě vyzkoušet linucha, jak se to bude chovat.
Problém je jen v tom bootu. Soubory na kartu zapsat jde. Což ovšem chybu BIOSu nevylučuje...
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9268 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: po duben 28 2025, 10:22 Předmět:
judeware napsal(a):
Řešení (překvapivé) jsem našel, zaúřadovalo "studium" s pomocí přehlíženého (na fóru bez reakce) programu Norton disk editor. Týká se zřejmě obou hochů (DukeNuke i forbidden). Detaily později...
Já se zatím k dalšímu zkoumání nedostal. Mám mezi prací a jinou prací jen úzký okna na zábavu a naskytnou se kolikrát jen párkrát do roka, takže zatím je to u ledu.
Takže boot sektor vypadá v pořádku. Zkusil jsem nainstalovat fedoru. Prošlo to. Zajímevé je, že se fedora spustí i přes to, že BIOS hlásí HDD failure, to mě moc hlava nebere.
Zaslal: út duben 29 2025, 22:10 Předmět:
Svou jedinou letitou experimentální kartu (ADATA 4GB "ACF4GZ-R"), určenou pro blbnutí s osmibity, jsem testoval v desce GA-6ZM7A. Samozřejmě v adaptéru CF <-> ATA (ADIDE2CF), k tomu opt. mech. PATA ve druhém kanále, dále interní floppy (pro načtení pgm. Norton disk editor), paměť 2x 128MiB SDRAM a Petrželon® 366MHz.
V neděli chování odpovídalo tomu, co psal DukeNuke. Inicializace karty proběhla OK (mám pro ty účely bootovací CD "Uni-disk" [spouštěcí procedura odpovídá disketě pro Windows 98], doplněný o složku WIN98 a pár dalších, před lety obecně využitelných věcí. Především obsahuje upravený fdisk, který nelže při vytváření oddílů a funguje bezchybně až do 500GB, 1GB ~ 10^9 bajtůch). Při pokusech s XP nikdy nepoužívám "formát" nabízený instalátorem, jelikož takto (souborový systém FAT32) můžu používat diagnostické nástroje v reálném režimu. Instalátor ohlásil nalezení "disku", neprotestoval nad existencí oddílu FAT32, po jediném potvrzení kl. Enter udělal to, co má, a po průchodu restartem se to celé úspěšně podělalo ("chyba disku" - hláška v textovém režimu po opuštění POST). Norton disk editor zobrazil CHS 0/0/1 (LBA0) plný nenulových hodnot, na adrese 01BE byla tabulka rozdělení disku, na LBA63 začíná programový kód "druhého řádu". Jenomže na něj z nějakého důvodu nedojde. Tak jsem zkoušel měnit parametry v BIOS-SETUPu (UDMA, PIO), žádný rozdíl. Ovšem když jsem v tabulce existujících disků přepnul z LBA na NORMAL, tak se při dalším pokusu o instalaci chyba při prvním průchodu restartem neprojevila! No to sem blázen. To bylo ono heuréka ("řešení"), které jsem tu v sobotu večer uváděl. Jenže ráno je moudřejší večera a v neděli jsem udělal všechno od začátku (včetně preventivního vynulování prvních, intuitivně počítačsky zvolených a zaokrouhlených "nedekadických" 16384 LBA bloků programem NDE). Samozřejmě jsem přešel všechny konektory, včetně externího napájení CF adaptéru. A největší legrace je, že fdisk, format a sys (provedený CD "bootovačkou" v reálném režimu 98SE) proběhl a command.com po restartu naskočil a v tabulce na druhé textové obrazovce byl přitom "disk" uvedený jako 3831MB LBA. Čili odvolávám, co jsem slíbil??? Každopádně následný pokus s XP tentokrát klapnul, až do definitivního konce s rozjetím GUI ("Vítejte"). Takže proč mi to nešlo napoprvé, netuším. Každopádně tato zkušební sestava pro testy karet skončila v bytelném kartónu a je všem dobrým duším k dispozici. Ve smyslu, že pokud mi někdo kartu zašle, provedu s ní na přání stejný pokus, jako s tou svou.
K těm pomůckám (zleva doprava, shora dolů):
• když se to séře, je repráček sqjelá nápověda
• přípravek na zkoušení zdrojů (disků, mechanik, bez PeCe)
• předmětná karta a adaptér
• maličkost, zabraňující zničení desky (jelikož mainstream často spouští při servisu desku pouze "pohybem šroubováku", a to nemluvím o neřádu jménem elektrostatika)
IMG_0465.JPG
Komentář:
testovací sestava
Velikost:
271.04 kB
Zobrazeno:
5 krát
IMG_0461.JPG
Komentář:
přepnutí parametru během prvního dne pokusů (1, [Enter])
Velikost:
224.74 kB
Zobrazeno:
2 krát
IMG_0482.JPG
Komentář:
Než pro zajímavost - užitečné, často používané pomůcky
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.