Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33674 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so duben 26 2025, 14:00 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
...
Ekkara fakt nakopnout - jakákoliv bezpečnostní vypínací funkce se řeší rozpínacím kontaktem, nejlépe zdvojeným. Když něco upadne, aby se zařízení vždy vypnulo.
Ano, jen si kopni - hlavně že třeba zabezpečovací optický závory/clony pracovního prostoru stroje, kam se nemá bez nouzovýho zastavení dát šáhnout čapákem mají taky VŽDYCKY jako výstup rozpínací kontakt, co? Tolik jsem jich už v životě potkal - a speciálně na talijánskejch mašinách šmahem bezpotenciálovej SPÍNACÍ kontakt jako akční výstup ... Na německejch nebo rakouskejch nikdy, ale u Talošů jako by to bylo pravidlo. Přitom ale mašina má všecky €uropský certifikáty ISO, VDA, TÜV a já nevím jaký ještě - ale když nahradíte nějaký bezpečnostní čidlo ne zrovna tím "jejich", tak i když je náhrada papírově i mechanicky kompatibilní, mašinu nerozběhnete nebo až po úpravě zapojení. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A co Čína, Karle, co Čína?
Ty clony a zábrany, kterých mi prošlo rukama pár desítek, byly všecky do jedné dvoukanálové, a ovládají bezpečnostní relé. Všecky měly spínací kontakt. Ale proč? No aby seply právě při zavření zábrany nebo při dopadu paprsku. Proboha. Při otevření se rozepnou, při přerušení paprsku se rozepnou. A každej kanál je dvojitě posichrovanej. Spínací kontakt sepne při dosažení bezpečného stavu a tak povolí spuštění stroje. A jen a právě tehdy je kontakt spínací. U jinak konstruovaných zábran může byt naopak koncák na opačném směru! pohybu a rozepne při;! otevření. To jsou z hlediska bezpečnosti zaměnitelné systemy. NIKDY ale nesmí být spínací kontakt koncového spínače pohybu, nikdy u maximální nebo havarijní hladiny.
Branky v oplocení paletových tras mívají kombinaci spínacího a rozpínacího kontaktu. Ale koncák a kulisa jsou mechanicky sestavené tak, že jen při zavřené brance jsou oba kontakty vodivé. Najdeš to v návodu prakticky každého bezpečnostního relé.
Nechápu že zrovna Ty řekneš takovou blbost. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: so duben 26 2025, 20:03 Předmět:
Víš, já to nekonstruoval, já to musel jen seřizovat, opravovat a vůbec udržovat v provozuschopným stavu. Takže neboj, vím wcg - jen prostě Taloši jsou prasata na druhou a s naprostým klidem i "pod certifikátem" postaví to, co už jsem popsal. Takže skutečně, pokud jsem v určitým místě potřeboval kvůli opravě dočasně zrušit ochranný prvky, nekonalo se žádný "překlemování" nebo "vyzkratování" příslušnejch svorkovnic, ale o prachsprostý odpojení jednoho z přívodů. A jednalo se přitom o část výrobní linky v ceně o 6 místech v €urobubákách, žádná samodomo produkce. Jen prostě soudruzi Taloši hodili bobek na to, co od jinejch sami vyžadujou. A kupodivu nikomu z vedení u nás tyhle zjištěný nedostatky těžkou hlavu nedělaly, hlavně že se vyrábělo a zákoši platili. Druhej exemplář stejnýho typu objednanej do fabriky v Primorsku (Bulharskej skorosultanát) podle svědectví lidí co ho tam jeli převzít a oživit už ale byl zapojenej jinak - což zase způsobovalo komplikace, když to chtěli obsluhovat stejně jako mašinu tady v Česku ... Já tam nebyl, ale lidi co jo nemají důvod neříkat pravdu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: ne duben 27 2025, 17:11 Předmět:
Jo, měl bych hezkou nerezovou lopatu a klid - hlavně od takovejch jako ty ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.