Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nová smlouva na odběr elektřiny s fixací na 3 roky.

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:07    Předmět: Nová smlouva na odběr elektřiny s fixací na 3 roky. Citovat

Postěžuji si na špatném hrobě a asi také ve špatném vlákně "Silnoproudá technika". Moderátor to možná přemístí jinam.

Dostal jsem od svého poskytovatel (nebudu jmenovat) návrh smlouvy na dodávku el. energie s fixací na 36 měsíců.

To je přirozené, a to mne nepřekvapuje. Zásilka obsahuje tyto dokumenty:
- Průvodní dopis - srozumitelné, necelá 1 stránka
- Informace pro zákazníka - dvě hustě popsané stránky o všech právech a povinnostech dodavatele i zákazníka. Obchodník a hlavně "Právník", kteří to sepsali, do toho napsali tolik kliček odborného a zejména právního charakteru, že jsem nebyl schopen si to přečíst a porozumět tomu, co dokument obsahuje.
- Ceník elektřiny - opět dvě stránky s mnoha řádky cenových údajů, z čeho se budoucí cena skládá. Zdánlivě přehledné, ale nesrozumitelné pro odborníka, ekonoma a zejména pro běžného spotřebitele.
- Ceník služeb - opět dvě hustě popsané stránky textu. Odpadl jsem už při čtení první kapitoly z šesti.

- A nakonec ve dvou výtiscích samotná smlouva. Jeden výtisk mám podepsat a vrátit. Opět dvě stránky hustého textu plného právnických kliček. Z té smlouvy jsem okopíroval odstavec "Prohlášení zákazníka", a ten přikládám jako obrázek JPG. Připadá mi ten odstavec jako když král v jedné pohádce říkal "Odvolávám to co jsem odvolal a prohlašuji to, co jsem prohlásil" (možná to bylo řečeno troch jinak).

Co dodat. Prostě to podepíšu a vrátím. Stejně nic neovlivním, tak jedině svoji spotřebu, což už dělám celé roky. Opravdu nechápu, proč ty hory popsaných papírů dodavatel posílá zákazníkům, kteří to nejsou schopni přečíst a vstřebat . Jen tím splňuje různá ustanovení zákonů a předpisů sepsané většinou právníky (možná studovali v Plzni), a parlament jak známo schválí kdejakou složitost (blbost).

Přikládám ještě svoji tabulku jak si sledují svoji spotřebu. V prvním sloupci je rok placení faktury, v druhem je celková spotřeba uvedená na faktuře, ve třetím je celková cena elektřiny za rok a posledním je cena za kWh (cena celkem dělená spotřebou celkem bez ohledu na složky ceny a faktury).
Spotřebu mám plus / minus stejnou, ale cena za kWh stoupla od roku 2017 do roku 2025 více než dvojnásobně.

Ach jo.

Prohlášení zákazníka.jpg
 Komentář:
 Velikost:  274.48 kB
 Zobrazeno:  60 krát

Prohlášení zákazníka.jpg

Přehled spotřeby a ročních plateb za elektrinu.jpg
 Komentář:
 Velikost:  49.23 kB
 Zobrazeno:  10 krát

Přehled spotřeby a ročních plateb za elektrinu.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
josef_novak

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:18    Předmět: Citovat

Se spotřebou 1MW to je zcela bezpředmětné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:21    Předmět: Citovat

Já prostě nechápu, jak někdo může mít roční spotřebu necelé 1,1MWh.
To svítíš pertolejkama...?
Jsme do tři a mám spotřebu 5x vyšší.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Ruprecht

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:45    Předmět: Citovat

Ve dvou máme 1,77MWh, 2024 jsem platil 17.500,-. Počítač (2x27") a TV běží 16h denně, ráno u sebe v pracovně rozsvítím a zhasnu až jdu spát, taky 16h. Pájka běží tak 6h denně. Moje paní furt něco peče, voda na kafe a čaj v rychlovarné konvici, občas žehlení. Mohlo by to být míň kdybych vytahoval adaptéry ze zásuvek a koupil novější ledničku. Ale nechcu Wink
PCmaniac99

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:48    Předmět: Citovat

Jezevec - Tchýně(81) v garsonce má 700kWh, všude ledky, moderní spotřebiče. Kromě vytápění má vše elektro.
My jsme 4 členná rodina s malými dětmi, moderní spotřebiče, sušička, 65" telka, playstation jede denně, akvarium 200l, vaříme, pereme, pečeme. Vše elektro kromě vytápění. Spotřebu máme 3,2MWh
petrfilipi

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 16:59    Předmět: Citovat

Kolegovi jsem doporučoval RIXO. Mají s PRE nějakou dohodu a co má PRE cenu bez daně, má RIXO s daní. Fixace je tam na 1,5 roku. Ty tři roky se mu zdají dost. Nicméně, jak tu někdo psal - při spotřebě 1 MWh je úspora malá.
Anebo jim zkus prostě říci, že odejdeš a ať ti dá jejich retenční oddělení nabídku.
PF

Naposledy upravil petrfilipi dne po duben 07 2025, 17:01, celkově upraveno 1 krát.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 17:00    Předmět: Citovat

Za tyhle prachy bych fixaci nepodepisoval. Pokud jsi neprošvihl datum pro odchod, tak bych si minimálně nechal nabídnou čez elektřina na rok v akci. To by mělo vyjít níž. Když už nic jiného tak při předložení konkurenční nabídky má stávající dodavatel tendenci nabídnou lepší cenu.
kejki

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 17:43    Předmět: Citovat

Je to marný. Stačilo by zavolat na ušetřeno, nebo něco jiného, ale nakonec proč? Podepíše to innogy, protože mu poslali dopis...
p32

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 18:43    Předmět: Citovat

Máš to naprosto v pořádku. Musíš si uvědomit, že daleko větší položku faktury ti oproti dřívějším rokům dělá právě distribuce. No a ta je nakonec pro všechny stejná. Jestli si někdo myslí, že někde ušetří za silovou elektřinu, tak je dost naivní při odběru 1MWh.
Uspořit se dá jen vlastním větším odběrem a větším rozpuštěním distribuce s ostatními službami.
Je to jako s povinným pojištěním nebo dálniční známkou. Čím více se najezdí, tím méně přijde v nákladech 1 km.
ransom

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 19:32    Předmět: Citovat

jezevec napsal(a):
Já prostě nechápu, jak někdo může mít roční spotřebu necelé 1,1MWh.

Topíme dálkovým, dva dospělí v 2+1, nijak se neomezujeme, imrvére se pere, máme aj sušičku, nádobí se myje v myčce, trvale běží optický router, wifi, dva switche, NAS, mám rád silné světlo, občas za mrazu temperuju podlahu před balkonem, v koupelně při koupání běží odvlhčovač... Roční spotřebu máme trvale mezi 950 a 1050 kWh.

AZK401

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 19:46    Předmět: Citovat

Tý vago Ransom: Já jsem sám v 1+1, sušičku ani myčku nemám, TV skoro nepouštím, peru 1 x týdně, teplá voda dálkově, ledničku mám novou a mám taky MW ročně. Která ku&va mi to žere? Jo a žárovky mám všechny úsporky LED, i na záchodě.
ransom

PříspěvekZaslal: po duben 07 2025, 20:09    Předmět: Citovat

Já sám nevím. Vlastně vůbec neřeším, kolik za co utrácím, ani se nesnažím nějak aktivně šetřit. Jenom jak teď tady koukám do tý diskuze, honem jsem vyhrabal poslední roční vyúčtování. Je to vždycky k únoru - viz screenshot.
Takhle: Máme ještě chatičku nad městem. V létě za teplého počasí tam spíme a uděláme ročně kolem 200kWh. Něco se uvaří, je tam ohřívač vody a čerpá se voda na zalejvání.
Doma vaříme na plynu. No ale za ten dám ročně kolem sedmi stovek.

A jinak fakt nevím. Neběží u nás furt televize, jako v jiných domácnostech. Nemáme doma žádnej stolní PC, jenom dva notebooky. Nepečeme - nikdo by to nežral.

Mýmu bráchovi třeba udělají půlku domácí spotřeby terária. To taky nemáme.

2025-04-07_21h57_16.png
 Komentář:
 Velikost:  6.27 kB
 Zobrazeno:  9 krát

2025-04-07_21h57_16.png

Jenyk

PříspěvekZaslal: út duben 08 2025, 10:41    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):

- Ceník elektřiny - opět dvě stránky s mnoha řádky cenových údajů, z čeho se budoucí cena skládá. Zdánlivě přehledné, ale nesrozumitelné pro odborníka, ekonoma a zejména pro běžného spotřebitele.
- Ceník služeb - opět dvě hustě popsané stránky textu. Odpadl jsem už při čtení první kapitoly z šesti.
Ach jo.

Mírně nerozumím. Všechny ceníky, které jsem kdy viděl, zahrnovaly cenu silové elektřiny a cenu distribuce. Cenu distribuce stanovuje ERÚ stejnou pro celé území obhospodařované daným distributorem. Cena silové elektřiny je to, co je možné s dodavatelem licitovat. Žádné další ceny služeb by být neměly. A ty ceníky jsou trochu obsáhlejší, ale vždy byly po chvíli studie naprosto jasné. Cena je dána spotřebou, časem nebo silou připojení. Plus spotřební daň a DPH.

A souhlasím s tím, že při spotřebě 1 MWh ročně jde o srandu. Jo, když někdo elektřinou topí a za rok, jako já, propálí 14 MWh, pak už dobrá cena silové elektřiny trochu roli hraje. Letos mi končí fixace za 2 Kč / kWh včetně DPH, tak budu mít s jednáním o dalším dodavateli trochu hoňku. Když ale člověk není líný a nevadí mu dodavatele změnit, jde to.

A mimochodem, předběžně to vypadá, že (v závislosti na konkrétních podmínkách) může dost na nákladech za energie ušetřit chytrá regulace topení na každém radiátoru.
Sandal

PříspěvekZaslal: út duben 08 2025, 14:57    Předmět: Citovat

Když jem se nastěhoval do nového domu, měl jsem první spotřebu 11MWh, ale to se podlahovým topením vysoušela anhydritová podlaha. To bylo v roce 2017, a nyní jsem se postupně dostal na 5 MWh. Je v tom spotřeba domácnosti, teplo, a TUV. Nijak to nehlídám, ale spotřeba klesala, taknějak sama Cool
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: