Hrál jsem si na reverzního inženýra a překreslil jeden koncák z DPS do schématu.
Nepotřebuju komentovat nedostatky, které vidím sám (jako že to nemá nadproudovou ochranu, výstupní tlumivku, proudové zdroje pro diferáky). Je to na minimum osekané symetrické zapojení, a kupodivu to docela použitelně funguje.
Zajímá mě jen a pouze, jestli někdo nepozná, odkud to vlastně Číňan obšlehnul.
EDIT:
Díky za upozornění, R5 má být 22k. Jak jsem kopíroval v editoru symboly, utekl mi neupravený popisek.
Zesilovač 200W.png
Komentář:
Velikost:
72.53 kB
Zobrazeno:
373 krát
_________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne so duben 12 2025, 21:53, celkově upraveno 1 krát.
PRCák sice okopíruje co může, ale řekl bych, že zrovna tohle tak být nemusí.
Prostě symetrické zapojení PA složené ze známých variant jednotlivých stupňů, přičemž těch kombinací už byla vyrobena, navržena, postavena, zveřejněna atd. už vážně spousta. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
2004 Příspěvky: 20392 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so duben 12 2025, 6:09 Předmět:
JirkaZ napsal(a):
No, u Leache je základní to, že má na úplném konci vícenásobný Darlington, což uvedený nemá...
Ale já tam ty Darlingtony vidím, jen rozložené.
Jestli to nebude tím, že třítranzistorový Darlington se samostatně vyvedenými emitory dvou výkonových tranzistorů pro rovnoměrnější rozdělení proudů v paralelním provozu asi ještě nikoho nenapadlo vyrobit.
Připomíná mi to jednu řadu 100V ústředen. Začínalo se na 100W při jedné jedné dvojici 2SC5200/2SA1943. Přidáním nové dvojice se zvyšoval výkon o 100W. Končilo se při 600W. V pondělí zkusím najít schéma.
O tom jsem taky přemýšlel. Tak dlouho, až mě to přestalo bavit. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: so duben 12 2025, 7:27 Předmět:
Vždyť to jsou 15 V zenerky, tak asi omezují napájecí napětí pro diferenciální stupně. Podle těch kapacit elektrolytů, co jsou ke každé paralelně, asi jinou funkci mít nebudou.
Připomíná mi to jednu řadu 100V ústředen. Začínalo se na 100W při jedné jedné dvojici 2SC5200/2SA1943. Přidáním nové dvojice se zvyšoval výkon o 100W. Končilo se při 600W. V pondělí zkusím najít schéma.
Mohlo by bejt. Na Aliexpressu to dostaneš jak hotový, tak jen DPS. Mají to ve verzích 200, 300 a 400W, a na pohled se to liší jenom počtem párů na konci. A samozřejmě se to pro vyšší výkon napájí vyšším napětím. Najde se tam i 100W verze s jednim párem, ta už je ale jinak uspořádaná a má dva kanály na DPS. 400W verze má nevím proč snímací tranzistor stabilizace kliďáku na samostatným chladiči, což bude naprostá hovadina. Asi se jim nevešel mezi koncáky.
Tak jestli to najdeš, rád se pokochám.
Jako PA to nevidím, protože bez nadproudovky by to byla vstupenka do pekel. Pro 100V by to nevadilo.
No, mám tu čtyři DPS, protože jsem si to prostě MUSEL zkusit. Jako jednoduché DoDo pro kutily to zatím vypadá celkem použitelně. Na telefonu se mi nechce moc rozepisovat, ale až se dostanu ke klávesnici, přihodím nějakou zajímavost z natáčení. Pokud by byl zájem. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne so duben 12 2025, 7:40, celkově upraveno 1 krát.
Vždyť to jsou 15 V zenerky, tak asi omezují napájecí napětí pro diferenciální stupně. Podle těch kapacit elektrolytů, co jsou ke každé paralelně, asi jinou funkci mít nebudou.
Já myslel že se ptá na D3, D4. Jenom jsem se nekouknul do schématu na číslování.
Ano, diferáky jsou napájené +/- 15V.
O smyslu D3,D4 už nepřemýšlím. Prostě tam jsou. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Leach samozřejmě znám. Ten to není zcela určitě. Když Číňan kopíruje, tak kopíruje komplet. A navíc by se Leachem jakožto legendou okatě chlubil. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
...nedostatky, které vidím sám (jako že to nemá .., proudové zdroje pro diferáky).
jardafiala napsal(a):
K čemu tak jsou D1,D2 ?
To je ten "prúdový" zdroj. Ak je rozkmit vstupného napätia zosilňovača malý oproti napätiam na R5 a R6, tak sa napätie na R5 a R6 mení málo a teda sa mení málo aj "konštantný" prúd odpormi R5 a R6. Každopádne, paralelné spájanie zenerky a kondenzátora je z princípu nelogické až kontraproduktívne a nejako pochybne funguje len vďaka nedokonalostiam súčiastok.
ransom napsal(a):
Já myslel že se ptá na D3, D4. Jenom jsem se nekouknul do schématu na číslování. ... O smyslu D3,D4 už nepřemýšlím. Prostě tam jsou.
"Chýbajú tam bootstrap kondenzátory" z výstupu zosilňovača do napájania za tie diódy. Bez toho pracujú výkonové tranzistory neefektívne so zbytočne veľkým Uce.
Zaslal: so duben 12 2025, 8:45 Předmět:
Zenerky mají značný šum, což na vstupu zesilovače není zrovna příjemná záležitost. Naštěstí se také chovají, jako zdroj s nenulovým vnitřním odporem. Ten vnitřní odpor s kapacitou kondíků tvoří dolní propust, která šum výrazně potlačí.
Naposledy upravil Hill dne so duben 12 2025, 8:50, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.