Zaslal: p duben 25 2025, 15:54 Pedmt: zapojení 3f motoru na tlačítko
Dobry den ,byl by tu někdo ochotný mne namalovat schéma zapojeni 3 fazoveho motoru na tlačitko?Jedna se o motor ,ktery roztaci čerpaldlo hydraulickeho zvedaku na auta.Zaklady elektrotechniky zvládám .Zapojeni míchačky,základní rozvody elektřiny ,jisticu,chrániču,vim co je fáze ,nulak zem.Ale na tlačítko s nadproudovym rele jsem malinko kratky . Dokonce jsem nasel na youtu.be video se zapojením autentického zvedaku.Prikladam z nej fotky .Děkuji
Nahoru to ma nejsp jet dokud se dr tlatko stisknut. A jak dol? M to elektrick ventil, nebo run ovldan?
Na fotkch z Tube dn nadproudov rel nevidm. Jsou tam pojistky pro motor, jedna pro ovldn, a styka.
Na tv fotce zase m jen jisti, paketov vypna a star nadproudov rel R100 - to ti je bez stykae k niemu.
Nadproudov rel mus mt rozsah, do kterho se vejde jmenovit proud motoru. Ten bude podle ttku 2,9A. Jestli si pamatuju dobe, tak by to byl rozsah R100 do 3,4A.
Edit: tak ne, te jsem to nael a je to rozsah 2,7 a 4A. Jak rozsah m ty, to na fotce nen vidt.
Upozornm jen, e se v takov vci me rejpat jen u sebe doma. V dnm ppad a nikdy pro nkoho druhho. M tam hned dv vyhrazen zazen: elektriku a zvedk. _________________ Nepouvm smajlky. Pobaven nebo ironick tn si laskav domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne p duben 25 2025, 16:39, celkov upraveno 1 krt.
Nahoru to ma nejsp jet dokud se dr tlatko stisknut. A jak dol? M to elektrick ventil, nebo run ovldan?
Na fotkch z Tube dn nadproudov rel nevidm. Jsou tam pojistky pro motor, jedna pro ovldn, a styka.
Na tv fotce zase m jen jisti, paketov vypna a star nadproudov rel R100 - to ti je bez stykae k niemu.
Nadproudov rel mus mt rozsah, do kterho se vejde jmenovit proud motoru. Ten bude podle ttku 2,9A. Jestli si pamatuju dobe, tak by to byl rozsah R100 do 3,4A.
Edit: tak ne, te jsem to nael a je to rozsah 2,7 a 4A. Jak rozsah m ty, to na fotce nen vidt.
Upozornm jen, e se v takov vci me rejpat jen u sebe doma. V dnm ppad a nikdy pro nkoho druhho. M tam hned dv vyhrazen zazen: elektriku a zvedk.
ahoj ,tak tim se vse vysvtluje... ja jsem si neviml ,ze to neni nadproudove rele ,ale stykac ...takze ho musm dodat .Jinak to funguje tak ,ze drzis tlatko ,motor to cerpadlem a je tam jet paka na ovldn hydrauliky,kter ovld hydraulicky pist nahoru/dol .Take zapojen jistie/pojistky -stykac ovldany tlatkem-nadproudove rele -motor .Ano delam to u sebe doma.Cizimu bych se ani v aut nehrabal nato v elektrice .😉
Zaloen: Aug 10, 2007 Pspvky: 692 Bydlit: 3 km od Humennho
Zaslal: p duben 25 2025, 19:10 Pedmt:
Potom by to malo by jednoduch, napjanie motora pripoj cez styka a cievku stykaa pripoj cez tlatko. Stisne a dr stisnut = erpadlo hydrauliky tla, tlatko pust = erpadlo sa vypne.
EDIT: doplnil som schmu
V tom schmatu ale chyb pomocn kontakt prv toho tepelnho rel. Zaadit do srie s tlatkem.
slovn u R100 je taky jin. Fze jsou A2, B2, C2 na pvodu a A3, B3, C3 na vvodu. Pomocn kontakt klidov by ml bt 1/2 a signalizan P/Q.
_________________ Nepouvm smajlky. Pobaven nebo ironick tn si laskav domyslete sami.
A k emu potebuje nadproudov rel kdy to pojede jenom chvilku a peten to urit nebude kdy je to na osobn auta? _________________ Poslal jsem elektinu hornkm. U dofrali. Dl Sta - Paskov. Demolice b naplno.
Protoe je to lep ne aby mu nhodou shoel motor a zaplil olej. Montuje se pmo na ndr. A petit se samozejm me.
Hill: Jasn, ale j upozoroval na to, co m na zvedku. Hydraulika nen tlakov zazen ve smyslu zkona. (Neexpanduje.)
Jen k tomu zvedku (pr jsem jich zrovna nedvno zase pipojoval). Pokud se pod to leze, MUS mt automatickou mechanickou blokaci smrem dol. Jen naprostej magor by lezl pod dv tuny, kter dr v luft natlakovan pstnice. Taky spoutn dol erpadlem (pepnutm tlaku ped/za pstnici je patn. Nen to lis, dol mus hever jt pouze samot. Pokud nejde, nco je patn a nesm to petlaovat!
Vecky co jsem za roky vidl fungovaly tak, e erpadlo tla pouze nahoru. Jakmile se erpadlo zastav, zvedk se zablokuje zpadkami na obou stranch; a v t poloze zstane i kdyby se ze systmu vypustil olej. Dol se pouze uvoln zpadky (nkdy je poteba i krtk cuknut nahoru) a oteve se ventil pod pstnic, aby hever klesnul. To me bt ovldan pouze mechanicky (pka na ventilu thlem spojen se zpadkami pes kladky), nebo elektricky (elektroventil oteve olej, elektromagnet vythne zpadky). Jakmile se spoutn dol peru, mus zase dojt k zajitn.
To se d vymyslet na nkolik zpsob a nemus to bt sloit ani drah. V dnm ppad bych se nespolhal na njak podkldn trubkou nebo trmem. lovk zapomene, nebo nad tm jedinkrt mvne rukou a pak okolo bh vyden erstv vdova. Na m kdysi spadnul z heveru zadnm koncem trabant, a o lta pozdji se na m nn a ohledupln poloil tmetrkov skov rozvad. Vydrm hodn, jsem bytelnej, ale na auto a vhu zvedku bych si opravdu netroufnul. Pr trvalch nsledk jsem u vidl. V rodin jsme jich pr mli. I smrky v okol jsme mli. A vdycky to bylo njak zanedbn nebo podcenn.
Zvedky nepadaj denn, ale tch situac zachycench kamerami najde na YouTube i tak docela dost. Polovina z nich je vyvrcen patn zakotven stojna, polovina pak selhn zpadky na jedn stran.
(Cel popis plat pro nejastj sloupov zvedk, nkov bv zase astji roubov bez hydrauliky, pokud nen i na vt auta. Ale pod to se blb leze, to je tak do mal gare.).
Ano, existuje sdruen pstroj zvan motorov spout. Funguje podobn jako jisti, jenom tepeln spou m upravenou tepelnou setrvanost pro hldn I²t motoru a v jistm rozsahu je nastaviteln (nastavuje se ttkov hodnota proudu motoru, nebo trochu m). Nemus se mu v bnch situacch pedazovat dal jitn. M silov kontakty, take se s nm d motor pmo zapnat a vypnat. Pi ovldn stykaem se na spout pidvaj pomocn kontakty pro blokovn ovldn a signalizaci vpadku. Na jednoduch stroje s jednm motorem (pily, vrtaky, mchaky...) se pidv podpov cvka (bez napt nelze zapnout, je to ochrana proti samoinnmu rozbhu po obnoven napjen).
Vyrb to kdejak vrobce elektro pstroj. _________________ Nepouvm smajlky. Pobaven nebo ironick tn si laskav domyslete sami.
Mon jsem trochu deformovanej jako bval RT. Vidl bych to na kad stran zvedku aretovan tlatko TOTAL STOP a konck NAHORU MAX. Pi seknutm tlatku START nen Boha,kter by to zastavil. Asi tak.
Lubo
Mon jsem trochu deformovanej jako bval RT. Vidl bych to na kad stran zvedku aretovan tlatko TOTAL STOP a konck NAHORU MAX. Pi seknutm tlatku START nen Boha,kter by to zastavil. Asi tak.
Lubo
ano,i o tom uvauji ...jeliko v mem ppad 3 druh vky aut ,ten koncak nahoru max, nemuu pout .Dodvka by mi zvedla stechu gare 😁... i kdy te mylenka:zkusim vymyslet posuvny systm, kter bude mt pro kad auto svoji pozici .O stop tlatku ani nepolemizuji.Zdravi a ivot na prvnm mst .
asy uvdny v GMT + 1 hodina Jdi na strnku 1, 2, 3Dal
Strana 1 z 3
Nemete odeslat nov tma do tohoto fra. Nemete odpovdat na tmata v tomto fru. Nemete upravovat sv pspvky v tomto fru. Nemete mazat sv pspvky v tomto fru. Nemete hlasovat v tomto fru. Nemete pipojovat soubory k pspvkm Mete stahovat a prohlet piloen soubory
Informace na portlu Elektro bastlrny jsou prezentovny za elem vzdln ten a rozen zjmu o elektroniku. Autoi lnk na serveru neberou dnou zodpovdnost za kody vznikl tmito zapojenmi. Rovn neberou dnou odpovdnost za ppadnou jmu na zdrav vzniklou razem elektrickm proudem. Autoi a sprvci tchto strnek nepejmaj zruku za sprvnost zveejnnch materil. Pedkldan informace a zapojen jsou zveejnny bez ohledu na ppadn patenty tetch osob. Nroky na odkodnn na zklad zmn, chyb nebo vynechn jsou zsadn vyloueny. Vechny registrovan nebo jin obchodn znmky zde pouit jsou majetkem jejich vlastnk. Uvedenm nejsou zpochybnna z toho vyplvajc vlastnick prva. Pouit konstrukc v rozporu se zkonem je psn zakzno. Vzhledem k tomu, e pvod pedkldanch materil nelze dnm zpsobem dohledat, nelze je pout pro komern ely! Tento nekomern server nem z uvedench zapojen i konstrukc dn zisk. Nezodpovdme za pravost pedkldanch materil tetmi osobami a jejich pvod. V ppad, e zjistte poruen autorskho prva i jin nesrovnalosti, kontaktujte administrtory na diskuznm fru EB.